Gulpen, 31 augustus 2017 - Herberg De Zwarte Ruiter en Gasterij De Poort.

We hebben geen foto's gemaakt die avond dus probeer ik kort iets te vertellen over die 31ste augustus 2017. We zijn begonnen op het terras bij De Zwarte Ruiter waar ik als eerste arriveerde en alvast een La Chouffe tot me liet komen. John komt er effetjes later ook aan en hij nam geloof ik zo'n lekkere, lekkere Chateau Neuborg. Je weet wel, uit die blauwe fles en dat feestelijke dunnen, hoge glas. Alleen is ie vanavond vers van de tap (denk ik in ieder geval). Don komt er aan gesprint en besluit er een Dort avond van te maken en ik neem na mijn La Chouffe een Rochfort 10. En ondertussen vinden de gesprekken, debatten, herdenkingen, discussies, verhalen, grappen, grollen en anekdotes van ons drieën (jawel, de leden van "De-eetclup") plaats. We hebben ook weer even stil gestaan bij onze overleden vroegere collega's bij DSM, dat hoort er al jaren bij en het is goed dat we dit doen. Vind ik althans en de twee anderen zekers ook. Waar hebben ze het dan in Neubourgs naam allemaal over zul je je misschien afvragen? Gewoon, over eten, drinken, vrouwen, auto's, computers, de schutterij van Gulpen waar John voorzitter van is, het vrijwilligerwerk dat Don doet, wat ik de hele dag allemaal niet doe. Maar dan wél aangevuld met een onontbeerlijke, gezonde, grote portie sarcasme en joligheid. En ik voeg ik daar op persoonlijke titel nog een snufje bijtend sarcasme, cynisme en doemdenken aan toe. Zo, dat is er uit. Aan de rekening van De Zwarte Ruiter zie je waarschijnlijk al dat we niet bezopen naar Gasterij De Poort zijn gekropen. OK, op tijd naar De Poort, het eten wordt koud. Bij De Poort moet je niet zijn voor liflafjes en/of dertien ietsie pietsie kleine porties culinair hoogstaande mini macro gerechtjes. Hier serveren ze eerlijke, streekgerechten. Limburgse kost met voldoende vleisj, sejskes, friete, eerappelsjeifkes, gebakke eereppelkes, greunte, sjlaai, majeneis en wat dies meer daar allemaal is. En het smaakt ons daar altijd heel goed. Ik was alleen niet te spreken over het voorgerecht, broodje kruidenboter. Don en ik kregen voor ons samen een aantal sneetjes vers, maar wat mij betreft onlekker brood. Don voor bij de soep, en ik voor bij het stokbrood. "Voor bij" ging het stokbrood wel maar het stopte niet aan de tafel. Maar ik had stokbrood verwacht, dáárop had die heerlijke kruidenboter vast véél smakelijker gesmaakt. We hebben als hoofdgerecht gedrieën steak De Poort gekozen maar dat blijkt dry aged steak te zijn een noviteit voor "De-eetclup". Dat hebben we nog nooit gehad en ondanks het feit dat het twee weken heeft hangen te drogen (dry weet je wel) en te rijpen (en aged) het was lekker. De debatten, grappen, grollen, …….. gaan ook tijdens het diner gewoon door, en datzelfde diner wordt vergezeld van een fles erg lekkere huiswijn, vakkundig en met waardering door ons verschalkt. En dán het toetje, of moet ik dessert zeggen? Helaas, aan zulk een verzoek kan ik geen gehoor geven. Het was, en blijft gewoon, gewoon een toetje. Lekker joh, coupe advocaat. Mijn favoriete toetje annex ijsje. De wijn hakt er bij mij goed in. Ik ben weliswaar niet bezopen terug naar De Zwarte Ruiter gekropen maar ik zat weel aan mijn tax. In DZR heb ik (geloof ik) 'n tas koffie gdroonke en heb toen afscheid genomen van Don en John. Daarna ben ik stante pede mijn nest in gekropen. Wat is 't toch heerlijk in bed als je moe, goed gevoed en aangeschoten bent. Daaaaaaaag.


Jeu,

Ad Vitam Aeternam
Stacks Image 8
Stacks Image 10